1. Home
  2. Details von News

Details von News

Anreisedatum
Abreisedatum

Wywiad z Szefową Kuchni Gęś i Wino - Marzeną Domagałą

02 Oktober 2023

Sercem każdej restauracji jest oczywiście kuchnia, ale jeśli nie odnajdziemy tam ludzi z pasją i miłością do gotowania, pomysłami i finezją, to niestety, ale nawet najpiękniej urządzony lokal, stanie się tylko miejscem, gdzie podaje się jedzenie. Powiedzieć o niej, że jest bardzo zdolną Szefową Kuchni to jak nic nie powiedzieć. Od lat kreuje najwspanialsze smaki, które pojawiają się na Waszych talerzach, nazywane także małymi dziełami sztuki. O pasji do gotownia i pomysłach na dania rozmawiamy z Marzeną Domagałą - Szefową Kuchni w Restauracji Gęś i Wino.

Zaczniemy od najważniejszego. Czy miłość do gotowania była w Tobie od zawsze? Czy jednak ta pasja obudziła się dużo później?

Pasję do gotowania we mnie i moim bracie zaszczepił nasz tata. To on od zawsze lubił eksperymentować w kuchni, łączyć przeróżne smaki, które na pozór do siebie nie pasowały, Pamiętajmy, że jeszcze parę lat temu nie mieliśmy takich możliwości jeśli chodzi o dostępność produktów, ale on i tak potrafił wyczarować cuda. Więc pasja do gotowania była we mnie od dziecka. Kochałam pichcić, wymyślać dania i smakować. Dla mnie to była przede wszystkim świetna zabawa i możlwość wyrażenia siebie i tak jest do dziś.

A co by było gdyby nie gotowanie?

Hmmm (uśmiech) tak naprawdę to nie widzę i nigdy nie widziałam dla siebie innej drogi. Nie zastanawiałam się nad innym zawodem. W kuchni czuję się jak ryba w wodzie i od zawsze wiem, że to jest moje miejsce. Do bycia szefową kuchni dochodziłam swoją własną drogą, zaczynając od innych stanowisk i poznając specyfikę kuchni od podstaw. I to jest moim zdaniem klucz do sukcesu. Trzeba znać każde stanowisko w kuchni, żeby wiedzieć jak jest ważne i co daje w pracy zespołowej. I finalnie trzeba umieć ten zespół stworzyć, co myślę, że w jakimś stopniu mi się udaje.

Taki talent wymaga pracy, ale też odpowiedniego szlifu. Jakie szkoły kończyłaś, by tak świetnie gotować?

O i tu dla wielu może być to wielkim zaskoczeniem, ale nie kończyłam żadnej szkoły, która była związana z gastronomią. To do czego doszłam i co prezentuję swoimi daniami, to tylko i wyłącznie moja ciężka praca.

No i też zaufanie, jakim zostałam obdarzona. Owszem korzystam z wielu kursów i szkoleń, bo poznawanie nowych smaków i trendów jest wpisane w mój zawód. Dlatego co jakiś czas zapraszam innych szefów kuchni żeby pokazali mi i mojemu zespołowi trochę inne spojrzenie, a potem my, zainspirowani tworzymy swoje autorskie i niepowtarzalne dania, które potem Państwo mogą kosztować w naszej restauracji.

Skąd takie pomysły na dania, które możemy próbować w restauracji i tak niespotykane połączenie smaków?

Tak jak mówiłam wcześniej, od zawsze lubię eksperymenty w kuchni, lubię zabawę smakiem i mam jakiś takim zmysł, który podpowiada mi, że dwie z pozoru niepasujące do siebie rzeczy, przełamane dodatkowym smakiem innego składnika nagle zaczynają ze sobą współgrać. Często takie myślenie o daniach mam już na etapie zakupów w sklepie. Widzę jakiś produkt np. kurki i zastanawiam się z czym można je połączyć. Albo taki zwykły zielony ogórek. Myślę w jakiej formie można zaserwować to na pozór zwykłe warzywo.

Dlaczego akurat gęsina? Co ma w sobie to mięso, czego inne nie mają?

Gęsina jest to jedno z najzdrowszych i najszlachetniejszych mięs. Dlatego cieszę, się, że nasza restauracja słynie z doskonałej gęsiny i że możemy komponować dania właśnie z tego produktu. Dlatego co roku bierzemy udział w akcji “Gęsina na św. Marcina, która odbywa się w listopadzie i dzięki niej dania z gęsiny są mocno promowane wśród świadomości konsumentów, a my możemy serwować dania, których na co dzień nie ma w naszej karcie.

A jakie były najdziwniejsze dania z gęsiny, które zaprezentowałaś gościom restauracji?

Podczas akcji “Gęsina na św. Marcina” pada naprawdę wiele fajnych i innowacyjnych pomysłów na dania, ale takie jedne z bardziej zaskakujących to były np. zeszłoroczne pączki na słono z gęsiną. Goście się nimi zajadali i byli naprawdę zachwyceni.

Dziękujemy za wywiad i przede wszystkim dziękujemy za ucztę smaków, którą nam serwujesz w Restauracji Gęś i Wino. Czekamy na kolejne doskonałe dania, które kolejny raz nas zaskoczą.

Landkarte zeigen
Newsletter
Subskribieren Sie unseren Newsletter, um mit all den Sonderangeboten und attraktiven Rabatten immer auf dem Laufenden zu sein!
Diese Website verwendet Cookies.

Durch den Besuch akzeptieren Sie unsere Cookie-Politik, nach Ihren Browser-Einstellungen. Mehr in der Datenschutzerklärung.

OK, schließen