1. Home
  2. Details

Details

date of check in
date of check out

WIECZÓR Z KUCHNIĄ I WINEM GRUZIŃSKIM 16.XI GODZ. 19.00

01 november 2019

Przepyszne wino znad Morza
Czarnego

Gruzja leży na pograniczu Europy i Azji, na Kaukazie Południowym, nad
Morzem Czarnym. Tradycje winiarskie kultywuje od ponad 4000 lat p.n.e.
Słoneczny region, sprzyjający uprawie winorośli oraz wielowiekowa tradycja
destylacji wina sprawiły, że trunki z tego regionu mają wyjątkowy i
niepowtarzalny smak.

 

Gruzińska przyroda
Gruzja to nieduży kraj o dużym zróżnicowaniu zarówno w rzeźbie terenu, klimacie i roślinności.
Niezwykle szybko zmienia się tu rzeźba terenu i roślinność. Dzięki temu, na każdym kroku można
chłonąć niebywałe piękno i bogactwo krajobrazu.
Na zachodzie Gruzji są urocze, czarnomorskie plaże. Panują tu subtropikalne warunki z gorącym,
wilgotnym latem i łagodną zimą. Na tym terenie rosną bujne lasy podzwrotnikowe z palmami.
Uprawiane są mandarynki, cytryny i krzewy herbaciane.
Znaczne obszary kraju zajmują ośnieżone pasma górskie. W Gruzji występują też lodowce a trudno
dostępne rejony Kaukazu (ostre turnie i hale) zamieszkuje dzika zwierzyna. Można tu spotkać
niedźwiedzie, kozice i szakale.
Oprócz morza, są tu jeziora. Znajdują się na wulkanicznym Płaskowyżu Keli. Na Nizinie Kolchidzkiej
można spotkać bagna a na Płaskowyżu Jorskim, półpustynie.
To bogactwo gruzińskiej przyrody chronione jest obecnie przez kilkanaście parków narodowych
(rezerwatów przyrody).

Rejony winiarskie
Najbardziej znanym i największym obszarem uprawy wina w Gruzji jest Kachetia, położona na wschód
od Tibilisi, stolicy Gruzji. Uprawianych jest tu 70% wszystkich krzewów winogron, ok. 32 tys. ha.
Drugim po Kacheti obszarem upraw jest Imeretia. Szczyci się uprawą białych win wytrawnych Sviri.
Kolejnym regionem winiarskim jest Kartlia. Słynie ona z win musujących Atenuri. Doskonałe wina
pochodzą z północno-zachodnich regionów Gruzji (Racza-Leczchumi i Dolna Swanetia). Tu na
stromych zboczach Kaukazu uprawiane są wina Khvanchkara i Tvishi. W paśmie nadmorskim
produkuje się wina Megrelia, Guria, Adżaria i Abchazja.

Odmiany winorośli
Szacuje się, że w Gruzji rośnie od 50 do 500 odmian winorośli, z czego tylko 38 jest formalnie
zarejestrowanych. Dwa główne szczepy uprawiane w Gruzji, to Rkatsiteli i Saperavi.
Z odmiany Rkatsiteli produkuje się białe wino. Jest to trzeci pod względem popularności uprawiany
krzew winogron na świecie i najważniejszy szczep w produkcji białych gruzińskich win. Winogrono to
zbiera się od połowy września do początku października. Produkuje się z niego również wina

wzmacniane z dodatkiem mocniejszego alkoholu oraz lodowe, wyciskane ze zmrożonych w styczniu
winogron.
Gruzińskie czerwone wino produkuje się ze szczepu Saperavi. Jego nazwa oznacza "barwnik" lub
"kolor", gdyż kolor jagód jest granatowy, a wyciśnięty z nich sok ma delikatnie czerwoną barwę.
Grona zaczynają osiągać dojrzałość w połowie września. Zbiera się je do końca października.

Kultura picia wina
Przez kilka tysięcy lat uprawy wina na terenach obecnej Gruzji, mieszkańcy Kaukazu nauczyli się jak
należy obchodzić się z tym trunkiem. Docenili jego wyjątkowy wpływ na dobra zabawę i świetne
samopoczucie. Aby zabawa była udana, tradycja nakazuje wyznaczenie odpowiedzialnej za nią osoby.
Gruzini nazywają ją „tamada”. Tamada wznosi toasty i wygłasza niekończące się przemowy.
Odpowiada również za porządek i przebieg całego spotkania. Tamadą jest zazwyczaj gospodarz lub
inna szanowana osoba. To on dba o napełnianie kieliszków, nadaje rytm wszelkim toastom i inicjuje
wachtanguri, czyli bruderszaft. Toast ten wznosi się często pucharami wykonanymi z rogu. Ich
pojemność czasami przekracza nawet pół litra.

Wieczór z kuchnią i winem gruzińskim
16 LISTOPADA godz.19.00 Restauracja Gęś i Wino oraz Hotel Prezydent w Spale zapraszają serdecznie na spotkanie z Ambasadorką Gruzji w
Polsce, Panią Keti Prangulaishvili. Pani ambasador będzie opowiadała o kuchni gruzińskiej, gruzińskich
winach a także kulturze i zwyczajach mieszkańców Kaukazu. Wystąpieniu Pani ambasador będzie
towarzyszyć degustacja win i potraw gruzińskich.

16 LISTOPADA dnia serdecznie zapraszamy na:

Pchali – Bakłażan, papryka z pastą orzechową
Sacivi- Indyk w sosie orzechowym i gruzińskimi przyprawami
Adżapsandali – Gulasz warzywny z bakłażanem
Chaczapuri z serem
Gruzińska Baklawa

Wina gruzińskie serwowane do degustacji:

Ketevan Saperavi
Roze NItsa
Wino Bursztynowe Levan Khikvi
Tchotiashvili Tavkveri
Artizani Saperavi

 

 

Wstęp płatny, wymagana rezerwacja. 

Kontakt z Recepcją Hotelową.

Look at the map
Newsletter

Zapisz się do newslettera aby być na bieżąco ze specjalnymi ofertami i atrakcyjnymi rabatami jakie przygotowujemy dla naszych czytelników.

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close