1. Home
  2. Details

Details

date of check in
date of check out

Sezon na szparagi

19 may 2020

Sezon na szparagi trwa w pełni. Choć w tym roku trochę w cieniu epidemii. Warto zatem przypomnieć sobie podstawowe zalety tego przysmaku.
 

 

Te niskokaloryczne (jedynie 18 kcal w 100g) i pożywne warzywa pełne są mikro i makroelementów.  Można znaleźć w nich  m.in. witaminę K, kwas foliowy, aminokwasy czy flawonoidy.

Właściwości szparagów

Przede wszystkim, szparagi posiadają silne właściwości detoksykacyjne, a to za sprawą zawartego w nich glutationu, który pomaga rozkładać czynniki rakotwórcze. Szparagi posiadają zdolność neutralizowania wolnych rodników, które odpowiadają za starzenie  się naszych organizmów.  Przyczyniają się również do wspomagania naszych organizmów w walce z osłabieniem funkcji poznawczych.  Inne, niewątpliwe zalety tego warzywa to zmniejszanie ryzyka występowania chorób serca oraz wspomaganie układu trawiennego.  Na koniec nie zapominajmy o ich ważnej roli jako afrodyzjaku!

Szparagi w kuchni

Istnieje wiele popularnych sposobów podawania szparagów w gastronomii.   Możemy użyć ich w sałatkach, grillować lub przyrządzić z nich wyśmienite zupy. Ale zawsze najlepiej prezentują się jako samodzielna przystawka, koniecznie z odrobiną sosu holenderskiego.

W naszej restauracji Gęś i Wino podajemy je dodatkowo z odrobiną chrupiącego bekonu oraz sadzonym jajkiem. 

Śpieszmy się! Sezon na te warzywa trwa wyjątkowo krótko.

Karta menu Gęś i Wino.

Look at the map
Newsletter

Zapisz się do newslettera aby być na bieżąco ze specjalnymi ofertami i atrakcyjnymi rabatami jakie przygotowujemy dla naszych czytelników.

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close