1. Strona główna
  2. Szczegóły aktualności

Szczegóły aktualności

Data
przyjazdu
Data
wyjazdu

Sezon na szparagi

19 maja 2020

Sezon na szparagi trwa w pełni. Choć w tym roku trochę w cieniu epidemii. Warto zatem przypomnieć sobie podstawowe zalety tego przysmaku.
 

 

Te niskokaloryczne (jedynie 18 kcal w 100g) i pożywne warzywa pełne są mikro i makroelementów.  Można znaleźć w nich  m.in. witaminę K, kwas foliowy, aminokwasy czy flawonoidy.

Właściwości szparagów

Przede wszystkim, szparagi posiadają silne właściwości detoksykacyjne, a to za sprawą zawartego w nich glutationu, który pomaga rozkładać czynniki rakotwórcze. Szparagi posiadają zdolność neutralizowania wolnych rodników, które odpowiadają za starzenie  się naszych organizmów.  Przyczyniają się również do wspomagania naszych organizmów w walce z osłabieniem funkcji poznawczych.  Inne, niewątpliwe zalety tego warzywa to zmniejszanie ryzyka występowania chorób serca oraz wspomaganie układu trawiennego.  Na koniec nie zapominajmy o ich ważnej roli jako afrodyzjaku!

Szparagi w kuchni

Istnieje wiele popularnych sposobów podawania szparagów w gastronomii.   Możemy użyć ich w sałatkach, grillować lub przyrządzić z nich wyśmienite zupy. Ale zawsze najlepiej prezentują się jako samodzielna przystawka, koniecznie z odrobiną sosu holenderskiego.

W naszej restauracji Gęś i Wino podajemy je dodatkowo z odrobiną chrupiącego bekonu oraz sadzonym jajkiem. 

Śpieszmy się! Sezon na te warzywa trwa wyjątkowo krótko.

Karta menu Gęś i Wino.

Zobacz na mapie
Newsletter

Zapisz się do newslettera aby być na bieżąco ze specjalnymi ofertami i atrakcyjnymi rabatami jakie przygotowujemy dla naszych czytelników.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij